team-juni2020
Al geeft de kalender aan dat het volop lente is; de temperatuur, vogels, insecten en natuur in volle bloei laten nog even op zich wachten. Boeren en tuinders merken het en ook wij zien het aan de aanvoer van voorjaarsgroente- en fruit in onze Biowinkel. Maar geef het tijd; een paar zonnige dagen en dan kan het snel gaan! Nog even en we kunnen weer verse raapsteeltjes, radijsjes en sla ophalen van onze tuinderij Natuurluck in Zevenhuizen. Al sinds 1994 nemen wij van mei tot oktober verse, lokale biologische groente af van René en Ingrid. Vroeger speciaal voor onze Goudse groente-abonnees maar nu al zeker 22 jaar voor onze winkel. Ook dit jaar kunnen (en willen) we haast niet wachten...

Meer bijen voor meer biodiversiteit

Maak zelf het verschil! Bijen en andere insecten zijn van enorm belang voor de biodiversiteit. Maar hoe kun je als boer of consument zelf bijdragen aan een rijke insectenstand? Onze biologische groothandel Odin geeft in de 5e Meimaand Bijmaand tijdens diverse activiteiten antwoord op deze vraag en laat zien wat we zelf kunnen doen. Doe jij mee?

Meer lezen
Meer bijen voor meer biodiversiteit

Waar een wil is, is een omweg:

25% biolandbouw in 2030!

Gedeelde Weelde
Kan de EU haar ambitie van 25% biologische landbouw in 2030 waarmaken? Alleen als duurzame en gezonde voeding wordt gestimuleerd met fiscale maatregelen en True Cost Accounting, stelt Volkert Engelsman van Eosta. En als financiële instellingen zoals Rabobank een deel van hun leningen op intensieve landbouw afschrijven, zoals EU-Commissaris Frans Timmermans onlangs betoogde. In Wageningen wordt flink gediscussieerd, maar voor Eosta is het duidelijk: biologisch wordt het nieuwe normaal. Nieuwsgierig? lees meer

Wegens succes herhaald: de mediterrane biologische boompjesactie

Heb jij inmiddels ook al één van onze boompjes in je tuin of op het balkon? Of heb je er al één van vorig jaar en geef je er dit jaar graag één aan iemand cadeau? Dit is je kans, want je kunt nu nog sparen voor korting op een sinaasappel-, citroen- of olijfboompje van biologische coöperatie Salamita uit het zonnige Sicilië. Vorig jaar was het al een groot succes en ook nu wordt er volop gespaard. We zijn dit keer wat vroeger in het jaar waardoor de boompjes in knop en bloesem staan en je de komende weken de vruchtjes kunt zien groeien. Voor €10,- korting sparen (normaal €26,95, met korting €16,95) kan nog tot 22 mei.

Sinaasappelbloesemhoning
Omdat wij biologische coöperatie Salamita een warm hart toe dragen, zetten we hun fantastische sinaasappelbloesem-honing even in het zonnetje. Afkomstig van de bloesem van dezelfde sinaasappelbomen (maar dan de grote broer van jouw boompje). De bijenvolken worden uiteraard op biologische (Demeter) wijze verzorgd en overwinteren op hun eigen honing in plaats van bijvoeding met suiker. Gedurende de bloesemperiode staan de bijenkasten in de biologische sinaasappel-boomgaarden waar uiteindelijk deze heerlijke (onverhitte) honing het resultaat van is.
Deze maand: géén € 9,25 maar € 6,25 (actieprijs t/m 31 mei).
Spaarkaart foto
IMG_6723
Boompjesactie

Onze Lien is moeder geworden!

Op 1 mei is er een vierling geboren op de kinderboerderij. Moeder Lien is al sinds haar geboorte enkele jaren geleden adoptie-geit van onze Biowinkel. Céline kreeg haar cadeau van het winkelteam voor haar 50ste verjaardag. Moeder en baby's maken het goed. Wij hopen dat over een poosje iedereen die het leuk vindt weer op kraamvisite kan. Meer weten? Kinderboerderij Gouda
Lien met kleintjes

Aandacht voor de weidevogels

Nederland is voor weidevogels een belangrijk leefgebied. Weidevogels houden namelijk van vochtige weilanden, een hoog waterpeil en veel kruiden en bloemen. Maar door de intensieve landbouw, verschraling van het grasland en het lage waterpeil (zodat er vroeg in het seizoen gemaaid kan worden) zijn er steeds minder weidevogels. Daarom verdienen ze aandacht en zorg van boeren die actief weidevogelbeheer toepassen op hun land. De weilanden in het lage deel van Nederland bieden de weidevogels precies wat ze nodig hebben. Biologische kaasmakerij Bastiaansen in Rouveen heeft samen met Vogelbescherming Nederland een weidevogelkaas ontwikkeld. De melk voor deze kaas is afkomstig van deze biologische boeren en voor hun actieve weidevogelbeheer krijgen zij ook een gepaste vergoeding. De melk van deze biologische boerderijen wordt speciaal voor deze kaas apart verwerkt. Deze boerderijen en de kaasmakerij zijn allemaal gevestigd in de omgeving van Rouveen, waar de Weidevogelkaas direct gemaakt wordt. De weidevogelkaas is een smaakvolle belegen kaas, is vegetarisch gestremd en circa 4 maanden oud. Je vindt de weidevogelkaas in onze kaaskoeling.
Weidevogelkaas
slogan

Over koetjes & kalfjes

Kalfjes bij de koe, dat zien we graag. Het klinkt zó natuurlijk en gewoon dat je zou vergeten dat het nog maar heel weinig voorkomt. Bijna altijd worden kalfjes meteen na de geboorte weggehaald bij de moederkoe. "Als biodynamisch boer probeer ik zo dicht mogelijk bij de natuur te staan: vertelt Armando Kok. "Kalfje-bij-de-koe is voor mij een stap in de richting van een zo natuurlijk mogelijke melkveehouderij."

Meer lezen
Over koetjes & kalfjes
facebook instagram email website