Mijn favoriete Mandarijnen-taartje

Recept voor een binnen-lui-lekker-dag

Ik ben beslist geen keukenprinses of baktalent. Maar soms zie ik een recept dat er zo lekker en eenvoudig uit ziet. Dan kijk ik al uit naar een zondagmorgen om zelf aan de slag te gaan.

Deze bijvoorbeeld. Dit mandarijnen- (of clementine) taartje is uniek doordat je de vrucht met schil en al gebruikt. Dat maakt de geur extra aromatisch en de structuur een beetje zompig. Heerlijk!

Bovendien kun je dit alléén maar maken met goeie biologische mandarijnen. Want ze zijn tijdens de groei niet behandeld met een schimmelwerend middel aan de buitenkant.


Onze biologische mandarijnen komen van Sicilië. De coöperatie van biologische en biodynamische boeren op het eiland (genaamd Salamita) telen al sinds mensenheugenis de allerbeste citrusproducten. Door het microklimaat rond de vulkaan de Etna krijgen de vruchten hun speciale felle kleur en smaak. Sinds december hangen ze weer plukrijp aan de bomen.

Dit zijn dus de allerbeste weken in het seizoen om er lekker van te genieten. Dit mandarijnen-taartje is ook nog eens glutenvrij en lactosevrij.

Veel bakplezier en ik hoop dat jij er ook zo van geniet.

Céline

Wat heb je nodig

Springvorm van ca 20cm
Bakpapier
6 mandarijnen
225g suiker
250g amandelmeel
6 eieren
1 flinke theelepel bakpoeder
Snufje zout
Twee eetlepels mandarijnenmarmelade voor een mooi bovenlaagje

Bereidingswijze

Was de mandarijnen en leg ze (met schil en al) in een pan met water tot ze net onder staan en kook ze in 2 uur op een heel laag pitje.

Verwarm de oven voor op 190*C.

Vet de springvorm in en bekleed de zijkant met een dubbele laag bakpapier.

Haal de mandarijnen uit de pan en laat een beetje afkoelen.

Snijd ze door midden en verwijder eventuele pitjes.

Doe ze in de blender en pureer fijn.

Klop de eieren met de suiker.

Voeg het amandelmeel, zout en de bakpoeder toe.

Roer er tot slot de mandarijnenpuree door en doe het beslag over in de springvorm.

Bak in het midden van de oven op 190*C. dak na ongeveer 40 minuten de bovenkant af met folie zodat de taart niet te donker wordt.

Laat afkoelen in de vorm. Verwarm zachtjes de mandarijnenmarmelade in een pannetje.

Strijk met een keukenkwast of spatel de marmelade over de bovenkant van het taartje.

Je kunt het taartje afgedekt in folie zeker nog 4 dagen bewaren.