Rijst-rabarbertaart (ons familierecept)

Oké, ik moest wel even mijn best doen om mijn man te overtuigen dit familierecept met jullie te delen. Hij is dan ook degene die deze voorjaars-verwennerij altijd voor ons maakt. Bij alle feestelijkheden in het rabarberseizoen hebben wij (en onze gasten) het allerliefst deze allerlekkerste taart om te vieren. Best eenvoudig te maken, zegt hij, en oh zo lekker! Want van de rijst-rabarbertaart proeven is op zich al een feestje.

Ingrediënten (26cm springvorm)

Voor het deeg: 200g bloem, 75g suiker, mespunt zout, 1 ei, 100g koude margarine of roomboter.

Voor de vulling: 1kg rabarber, 75g papkokende rijst, 1/2L melk, mespunt zout, 1 ei, 1 eetlepelcustardpoeder, 200g suiker, 1 eiwit.

Bereiding

Het deeg: Meng bloem, suiker, zout door elkaar en snijd met 2 messen de koude boter in kleine stukjes door het bloemmengsel. Voeg een ei toe en kneed met koele hand tot een soepel deeg. In folie één uur laten rusten in de koelkast.

De vulling: Doe de rijst in een pannetje en breng langzaam aan de kook in de melk. Laat op laag vuur in ca 20 min gaarkoken. Splits ondertussen het ei en roer de dooier, custard en 100g suiker tot een glad mengsel. Schep het custardmengsel aan het einde van de kooktijd van de nog warme rijst erdoor en laat afkoelen. Was intussen de rabarber en snijd in stukjes van ca. 1 cm. Doe deze in een pan met de rest van de suiker en laat zachtjes 5 minuten koken. (eventueel even laten uitlekken in vergiet, want het moet niet te nat zijn). Schep de rabarbermoes voorzichtig door de rijst.

Oven voorverwarmen op 175*C. Springvorm invetten, verdeel 2/3 van het deeg over de bodem en de randen. Eiwit stijfkloppen met een beetje zout en voorzichtig door het rabarber-rijstmengsel scheppen. Doe de vulling in de springvorm. Verkruimel het overgebleven deeg over de vulling. Bak de taart in ca. 35 minuten in de oven. Even laten afkoelen…. eet smakelijk!

Ons familierecepten kaartenbakje