30 jaar biologisch specialist in Gouda

In april is het op de kop af 30 jaar geleden dat ik (Céline) de eerste stappen zette naar de biologische speciaalzaak zoals je die nu kent. Reden voor een feestje! Graag neem ik je mee in de geschiedenis van 30 jaar bio-boodschappen in Gouda.

Er was eens…

Op 3 april 1994 maakten toenmalig wethouder Jaap Warners en ik het eerste Goudse biologisch groentepakket. Dit was de start van stichting Uitderaard, die als missie had om biologische groente, liefst lokaal geteeld, bereikbaar te maken in Gouda.

We startten destijds met een consumentengroep van ca.160 huishoudens waarvoor we met een klein groepje vrijwilligers wekelijks verse groentepakketten klaarmaakten. Centraal stond hierin het aanbod van Tuinderij Natuurluck in Zevenhuizen. Voor tuinders René en Ingrid vormde dit een belangrijke inkomstenbron en zekerheid van lokale afzet. Inmiddels wordt al 30 jaar jaarlijks het teeltplan afgestemd op de Goudse afnemers van hun verse groente van het seizoen.

Stichting Uitderaard groeide twee jaar later al snel uit tot een nieuw initiatief: Gaia Ekologistiek. De eerste (toen nog offline) bezorgwinkel waarbij er voortaan ook biologische kruidenierswaren, vers brood, kaas en melk thuisgebracht kon worden.

Samenwerken met REAKT

Samen met REAKT (destijds de organisatie voor onder meer dagbesteding en job coaching voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) zetten we de werkzaamheden voort. Met een kleine catalogus, bestellijst, klein magazijn en bestelbusje deden we alle werkzaamheden en brachten de boodschappen in Gouda rond.

In 1998 zetten we een grote stap naar een eerste fysieke winkel: Gaia Natuurvoeding, in de Lange Groenendaal op nummer 82. Zeker 10 jaar lang kon je er je dagelijkse biologische boodschappen doen. Samen met medewerkers van REAKT maakten we er groentepakketten, verzamelden boodschappen voor de bezorgdienst en hielpen klanten in de winkel.

Gaia Natuurvoeding was er niet zozeer vanuit commerciële drive, maar vooral vanuit sociale ambitie. Persoonlijke ontwikkeling, werkervaring en dagbesteding voor de doelgroep van REAKT was een belangrijk onderdeel. Deze tijd heeft ons veel gebracht.

Van Gaia naar Natuurwinkel…

In 2008 verhuisden we naar het grotere pand op de Lange Groenendaal 99. Volledig verbouwd en onder professionele vlag van de landelijke formule Natuurwinkel.

Door de grotere ruimte konden we het assortiment uitbreiden naar ruim 5000 biologische producten. Natuurwinkel Gouda werd wegens de inrichting en bedrijfsvoering in 2013 beloond met de Goudse MVO award (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Krantenknipsels over ons van artikelen in de afgelopen jaren

In de volgende jaren ontwikkelde Natuurwinkel Gouda zich verder. Eigenzinnig, en altijd met aandacht voor mooie producten van lokale of kleinschalige producenten. Zoals nog steeds René en Ingrid van tuinderij Natuurluck. Later kwamen daar ook samenwerkingen bij met kaasboerderij de Ruyge Weide uit Oudewater, Geitenboerderij de Bonte Weide uit Stolwijk en Plukgeluk uit Zevenhuizen.

Bij de wisseling van de landelijke formule Natuurwinkel in 2021 namen wij het besluit zelfstandig verder te gaan. Met inmiddels vele jaren ervaring als biologisch specialist in de regio paste dit ons goed. 

… naar Biowinkel Gouda

Natuurwinkel Gouda werd Biowinkel Gouda, waarin de winkel en het team zoveel mogelijk het eigen karakter, kleur en stijl kan uitdragen en er voldoende ruimte is om een assortiment aan te bieden afgestemd op onze eigen idealen en de wensen van onze klanten. De Biowinkel is inmiddels Skal gecertificeerd (het groene blaadje met sterretjes; officieel Europees biologisch keurmerk), waardoor betrouwbaarheid en professionaliteit gegarandeerd is.

Het team

Zo véél mensen hebben in 30 jaar bijgedragen aan onze missie. Van vrijwilligers van het eerste uur tot het enthousiaste team dat nu in de winkel staat. Op zaterdag 13 april houden we een kleine reünie om elkaar weer even te ontmoeten.

familiefoto van Céline, Vera en Willemijn bij de boom in bloesem

Mijn passie, mede aangewakkerd door mijn biologische landbouwopleiding heb ik vanaf het begin kunnen laten groeien tot onze huidige, zelfstandige Biowinkel. Die passie blijkt in de familie te zitten. Hoe prachtig is het dat mijn beide dochters, Vera en Willemijn de winkel nu met net zoveel enthousiasme dragen!

Miranda, al 15 jaar mijn maatje op de winkelvloer

Ook Miranda is al 15 jaar verbonden aan onze Biowinkel. Dubbel jubileum dus!

Behalve een schat aan kennis en ervaring, draagt zij de winkel met ons. Al 15 jaar is zij mijn belangrijke sparringpartner en drijvende kracht achter en vóór de schermen. Dat zetten we graag samen nog jaren voort!

Kom je ook ons 30 jarig jubileum vieren? 

Op zaterdag 13 april vieren we vast een klein feestje in de winkel met traktaties. Maar het komende jaar zullen we nog een aantal extra activiteiten organiseren, speciaal vanwege deze mijlpaal.

 

portret van Miranda en Céline en hond Sjaak zittend op een bankje.

Hartelijke groet en tot ziens in onze winkel,

Céline