Biologische tuin

Misschien heb je het al eens in het nieuws langs zien komen: Wie goed voor de natuur en biodiversiteit wil zorgen kiest ook in de tuin voor biologisch. Maar wat maakt biologische bloemen en planten nou zo bijzonder (belangrijk)?

Net als in de landbouw wordt in de gangbare sier- en bollenteelt veel gebruik gemaakt van pesticiden, kunstmest en verwarmde en verlichte kassen. Dat kost niet alleen veel energie, maar vervuilt ook de bodem, de lucht en het grondwater. Bijen en andere insecten, die ontzettend belangrijk zijn voor het bestuiven van gewassen en het in evenwicht houden van ecosystemen, zijn uiteindelijk de dupe van de in de planten aanwezige gifstoffen. En ook het kostbare bodemleven krijgt het te verduren waardoor de biodiversiteit bedreigd wordt.

Écht bij- en vlindervriendelijk

Gelukkig kan het ook anders. Biologische kwekers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen. Door gebruik te maken van natuurlijke vijanden van ziekten en plagen kan de natuur immers als geen ander het evenwicht herstellen. Voor blije bijen en vlinders kies je dus voor biologische bloemen in je tuin. 

Met het ritme van de natuur 

In het tuincentrum vind je het hele jaar door bloeiende tuinplanten. Soms geïmporteerd vanuit zonnigere oorden, maar ook vaak gekweekt in Nederlandse kassen waar de planten met warmte en licht gefopt worden om de vroege bloei te forceren. Na de verhuizing uit hun veilige, beschermde omgeving krijgen deze bloeiende, volgroeide planten het bovendien dikwijls moeilijk in de tuin, waar de omstandigheden niet meer optimaal zijn.

Biologische kwekers volgen het ritme van de natuur en laten de planten rustig sterk groeien. Het liefst in de volle grond, soms in een onverwarmde kas. Een gezonde plant begint bij een gezonde bodem. Daarom gebruiken de biologische kwekers organische voeding in plaats van kunstmest om het bodemleven volop z’n gang te laten gaan. Dat zorgt voor sterke, compacte planten met gezonde wortels, die bij jou in de tuin verder kunnen groeien. 

Lokale biologische boeketten

Bij ons in de winkel vind je van alles om aan de slag te gaan met jouw biologische tuin. Zo hebben we voedzame compost van BioKultura en het hele jaar door een ruim assortiment biologische zaden van de Bolster. Vroeg in het voorjaar hadden we volop voorjaarsbloeiers op pot. Nu deze langzaam uitgebloeid raken is het weer tijd voor de eerste biologische boeketten van het jaar! Elke donderdag brengt onze lokale heldin Jolande prachtige verse bloemen van haar biologische kwekerij in Zevenhuiven. Hier hebben de bloemen de tijd gekregen om in de volle grond sterk te groeien, voordat ze bij jou op tafel komen te staan. 

Sterke vaste planten

Bij ons in de winkel vind je nu ook vaste planten en heesters, zoals purperklokje, kattenkruid, veronica, sedum, groene asperge, rabarber, vlinderstruik… Wees er snel bij! Jan Huiberts van kwekerij Dependens uit Bennekom gebruikt als een van de weinige kwekers in Nederland bladcompost van eigen kwekerij. Deze sterke planten hebben dus een goede start gehad om met jouw liefde en aandacht groot te kunnen groeien. Zoals Jan zelf zegt: “Dit zijn planten die wórden, in plaats van dat ze al af zijn”.