Dé eetgedrags-veranderingscampagne van Nederland

Van 4 t/m 10 maart a.s.

Van 4 t/m 10 maart is het de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel.
Doel is consumenten bewust te maken van de impact van het eetpatroon en ze op een toegankelijke wijze hierbij te helpen veranderen.

Stichting Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, al sinds haar jeugd een gepassioneerde vegetariër. Sinds 2013 deelt Isabel haar vegetarische inspiratie op haar foodblog, De Hippe Vegetariër. In 2018 wilde ze graag meer kunnen bijdragen aan klimaatdoelstellingen en het verbeteren van maatschappelijke gezondheid. Met haar communicatie-expertise en uitgebreide foodnetwerk lanceerde zij de eerste Week Zonder Vlees-campagne, die inmiddels jaarlijks vervolg kreeg en is uitgegroeid tot de breed gedragen Stichting Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

Overconsumptie

De huidige overconsumptie van vlees en zuivel veroorzaakt aanzienlijke CO2-uitstoot. Wij denken ook dat dagelijks vlees en zuivel consumeren niet meer van deze tijd is. Verandering van eetgewoonten kan enorme impact hebben op de CO2-voetafdruk. Alle overige voordelen als dierenwelzijn en natuur nog daar gelaten.

Stichting Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel streeft naar een significante bijdrage aan de uitdagende klimaatdoelstellingen in samenwerking met bedrijven in de voedingsindustrie. De stichting weet met participatie van het bedrijfsleven en met 2.7 miljoen deelnemers in Nederland aan de campagne in 2023 al flinke gedragsverandering te bereiken. Inmiddels sluiten Europese landen waaronder België ook aan bij de campagne.

Ook mee doen?

De ervaring leert dat vegetarisch en plantaardig eten allesbehalve saai, smakeloos of ingewikkeld is. Met positieve inzichten en praktische handvatten kunnen deelnemers stap-voor-stap structurele veranderingen aanbrengen in hun eetpatroon. Het motto “proeven en proberen is geloven” inspireert alle deelnemers, met als doel niet alleen tijdens de Week, maar ook daarna op een makkelijke en lekkere manier minder vlees of zuivel te eten.

Via deze link kom je op de website en kun je mee doen. Je vindt er voedingsinformatie, lekkere recepten en een nieuwsbrief om je verder te inspireren. Je kunt je ook aanmelden als club, collega’s, klas enzovoort.