De lekkerste biologische seizoensproducten uit de herfst

Seizoensproducten: zes heerlijke soorten groenten en fruit uit de herfst
Een duurzame voedselkeuze is prima te doen. Als je bijvoorbeeld eet wat het seizoen te bieden heeft. Kies je voor biologische en lokale producten dan zit je zeker goed. Op deze manier bespaar je namelijk ‘voedselkilometers’: energie die gaat naar het vervoeren van de producten. Daarnaast steun je lokale boeren én krijg je weer een band met de natuur en de seizoenen! Biologische boeren blijven zo dicht mogelijk bij de natuur, en dat zie je terug in hun werkwijze. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, en zorgen goed voor de bodem en het bodemleven. Benieuwd naar hoe jij bewust de herfst in je keuken haalt? Hieronder vind je zes soorten groenten en fruit waarmee je volop kunt experimenteren.

Pompoen: eind augustus tot en met eind april
Pompoen is dé herfstgroente bij uitstek, en komt vanaf eind augustus volop van Hollandse bodem. De herfst is dus het uitgelezen moment om eens te experimenteren met pompoen! Serveer bijvoorbeeld eens deze herfstrolletjes met pompoen als lunch, of deze tajine van pompoen met dadels en kikkererwten als avondmaaltijd. Wanneer je voor de biologische variant kiest, vindt er voldoende gewasrotatie plaats. Dat betekent dat de boer op een bepaald stuk land elk jaar een ander gewas teelt. Hierdoor putten de gewassen de bodem niet uit en blijft de bodem vruchtbaar voor volgende generaties gewassen.

Pastinaak: oktober tot en met januari
Geen herfst zonder pastinaak. We rekenen de pastinaak tot de vergeten groenten, maar de laatste jaren maakt de pastinaak een ware opmars. Dat ligt ongetwijfeld aan zijn smaakvolle anijssmaak en prachtige crème kleur. Pastinaak komt de hele herfst en winter rechtstreeks van de Nederlandse akkers. Ga je voor biologisch, dan ga je voor pastinaak die met zijn wortels in de volle grond heeft gestaan. Zo krijgt de pastinaak alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om hun heerlijke smaak te ontwikkelen. De biologische boer doet er daarom alles aan om de bodem gezond te houden. Dat is lekker voor jou én voor de natuur. Daarnaast kan je allerlei leuke dingen doen met deze smaakvolle wortel: maak er bijvoorbeeld pastinaakchips of een heerlijk pastinaaksoepje van!

Knolselderij: eind augustus tot en met maart
Vier de herfst met knolselderij! Knolselderij is op het eerste gezicht misschien niet moeders mooiste, maar om zijn heerlijke milde, kruidige en lichtzoete smaak kun je niet heen. Ga voor biologische knolselderij, de biologische boer gebruikt namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen bij de teelt van zijn producten. In plaats daarvan stimuleert hij juist een rijk bodemleven. Op deze manier worden de gewassen minder snel ziek, blijft de biodiversiteit behouden en zijn bestrijdingsmiddelen niet meer nodig. Zo kun je met een gerust hart genieten van knolselderij in allerlei variaties, bijvoorbeeld uit de oven, gekookt of gepureerd tot een stamppot.

Bleekselderij: eind juli tot en met eind november
Bleekselderij is een echte herfsttopper! Dat deze groente familie is van de knolselderij proef je direct aan hun fris-hartige smaak. Vanaf eind juli komt verse bleekselderij volop van Hollandse bodem, en kun je de keuken in duiken met deze allrounder. Bleekselderij smaakt namelijk heerlijk koud door salades, maar is verwarmd ook een goede toevoeging aan je stoofpotje! Biologische boeren telen bleekselderij zonder kunstmest, maar houden de bodem vruchtbaar met compost en mest van biologische dieren. Zo krijgt de bleekselderij alle tijd om te groeien en zijn smaak te ontwikkelen en blijft de bodem gezond. Dat is lekker voor jou én voor de wereld.

Appel en peer: eind augustus tot en met april
Appels en peren horen bij de herfst. Vanaf september worden de blozende appels en sappige peren namelijk volop geplukt en geraapt van de Nederlandse boomgaarden! In principe zijn deze fruitsoorten het hele jaar door een duurzame keuze, omdat ze na het oogsten in de herfst bewaard worden in een koelcel. Maar zó van de boom uit het vuistje, smaakt het natuurlijk het allerlekkerst… De herfst is dus het uitgelezen moment om biologische appels en peren te kopen. Biologische boeren telen appels en peren zonder chemische bestrijdingsmiddelen, dus je kunt met een gerust hart van biologische appels en peren genieten.

Kiwibes: september tot en met mei
De kiwibes is een bijzondere vrucht die smaakt naar kiwi, maar de vorm en grootte heeft van een druif. In tegenstelling tot de kiwi komt deze prachtige soort ook nog eens van Hollandse bodem. Tijdens de herfst worden kiwibessen volop geoogst. Toe aan iets nieuws en iets verantwoords? Kies dan voor de biologische kiwibes. Bio-boeren zorgen ervoor dat hun kiwibessen alle tijd krijgen om hun heerlijke zoete smaak te ontwikkelen. Vervolgens kun jij ze duurzaam snacken tijdens de herfst.

bron: Biolekkervoorje