Kruiden met smaak

Als je net als wij graag gerechten kookt van over de hele wereld, maken kruiden en specerijen je maaltijd authentiek. Zeker als je ze kiest van biologische kwaliteit. Want die zijn puur, duurzaam en eerlijk verbouwd. We laten je daarom graag kennismaken met ons nieuwe merk Duqqa! van de Organic Flavour Company.

The Organic Flavour Company, bio-pionier sinds 1979

De grondstoffen komen deels uit Europa maar soms ook van verder weg. OFC neemt al sinds 1979 kruiden en specerijen af uit oorsprongslanden en ontwikkelt, mengt en verpakt ze zelf.

Veel van de grondstoffen zijn afkomstig van kleinschalige biologische landbouw of wildpluk. OFC streeft naar het produceren van eerlijke, biologische kruiden en specerijen, waarbij elke stap zorgvuldig wordt gecontroleerd. Dit garandeert niet alleen dat er genoeg overblijft voor de boeren en plukkers zelf, maar ook dat het productieproces duurzaam is en de producten van de beste kwaliteit.

Duurzame samenwerking

De ingrediënten voor de kruidenmixen groeien rond vijf dorpen in de provincies Lang Son en Yen Bai in Noord-Vietnam. In deze wildpluk gebieden staan eeuwenoude bossen met prachtige hoge steranijs-bomen. Ook de kaneel, gember en geelwortel groeien hier. Deze wildpluk gebieden zijn ook biologisch gecertificeerd. En een gezonde en vruchtbare bodem staat garant voor de beste kwaliteit.

Decennialange samenwerking geeft inkomenszekerheid voor de toekomst van vele boerengezinnen voor wie OFC een eerlijk inkomen garandeert. Door begeleiding, training en bijscholing te bieden, dragen ze bovendien bij aan veiligheid, economische stabiliteit en bieden ze kansen tot ontwikkeling.

Duqqa!

Nieuwsgierig geworden naar de wereldkruiden van Duqqa!? Alain Caron (kok, verteller en tv-persoonlijkheid) heeft speciaal voor Duqqa! eenvoudig te bereiden recepten geschreven die je hier kunt vinden.

Inspiratie van ons personeel

Ons team houdt ook van kokkerellen. Daarom verschijnen hieronder de komende actieweken persoonlijke lievelingsrecepten van een aantal van ons.

Linzenstoofpot met pompoen

De Za’atar kruiden van Duqqa! zijn heerlijk in dit gerecht, vooral vanwege de tijm en sumak die in deze kruidenmix zit.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • Pompoen met schil +/- 400 gram in blokjes
  • 1 flinke winterwortel in blokjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 tomaten in blokjes
  • 1 dunne prei gesneden
  • stukje gemberwortel (+/- ½ duim) geraspt
  • 1 sinaasappel geschild en in stukjes + klein stukje schil gesnipperd
  • 200 gram rode linzen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • Mespunt kaneel
  • 1 tot 2 theelepels Za’atar

Fruit de ui met de geraspte gember, het komijnzaad, de koriander en wat kaneel in de olie. Voeg de pompoen, de wortel, de tomaten en de linzen toe met 100 ml water en breng dit aan de kook. Kook de groenten en de linzen in ca. 15 minuten gaar. Voeg nog wat water toe als het te droog is. Roer de prei en de sinaasappel door het stoofpotje en stoof nog een paar minuten. Maak het stoofpotje op smaak met de Za’atar.

Tip: gebruik wat yoghurt als topping. Eet smakelijk!

Vegancurry met tikka masala

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 blik linzen, uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje kokosmelk
  • 1 flinke eetlepel tikka masala
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 grote winterpeen
  • 1 flinke zoete aardappel
  • 2 rode paprika’s
  • 1 klein rood pepertje
  • halve citroen
  • verse peterselie (of koriander voor de liefhebber, ik krijg er nooit genoeg van)

Fruit gesnipperde ui in een laagje (kokos)olie, voeg de tikka masala en kerriepoeder toe en bak even mee. Voeg (naar smaak) fijngesneden rode peper en geperste knoflook toe. Snijdt de winterpeen en zoete aardappel in kleine blokjes en laat deze ook meebakken. Voeg blokjes rode paprika toe en vervolgens de kokosmelk en tomatenblokjes. Laat rustig pruttelen en voeg na een paar minuten de linzen toe. De curry is klaar als de wortel- en aardappelblokjes gaar zijn en je er gemakkelijk met een mes in kunt prikken. Breng verder op smaak met zout en zwarte peper, citroensap, peterselie of koriander.

Lekker met rijst en/of naanbrood!

Foto van medewerkster Vera en haar favoriete recept vegan zwarte bonen burger

Vegan zwarte bonen burger

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 Blik zwarte bonen
  • Ei vervanger voor 2 eieren of 2 a 3 eetlepels maizena
  • ½ rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • Rode ui
  • Hamburgerkruiden van Duqqa – 2 eetlepels of meer naar behoefte
  • 60 gram amandelmeel of tarwemeel of speltmeel of havermeel + wat extra voor tijdens het maken van de burgers
  • Kokosolie of andere olie die goed is om in te bakken

Handige hulpmiddelen: hamburger pers en foodprocessor.

Schil de ui en knoflook en doe die samen met de paprika (in stukjes) in een foodprocessor. Doe het mengsel in een zeef of doek om het vocht eruit te laten. Haal de zwarte bonen uit blik, spoel ze af en laat ze ook goed uitlekken en drogen in een zeef of handdoek. Doe het mengsel van ui, knoflook en paprika samen met de zwarte bonen, het meel, de ei-vervanger of maïzena en de hamburgerkruiden in de foodprocessor en maal het mengsel. Hou het een beetje grof, dat geeft een extra bite. Strooi wat bloem op een bord en vorm 4 ballen van het bonenmengsel. Gebruik de hamburger pers of je handen om van de 4 ballen een mooie burger te maken op het bord. Warm de kokosolie op in een koekenpan en bak de burgers.

Serveertip: heerlijk met gebakken aardappels en veganaise of mayonaise met de Patatas Bravas kruiden van Duqqa.