Onderzoek effect van koeienhoorns

Koeien reguleren lichaamstemperatuur via hoorns

Dat koeien van nature hoorns ontwikkelen zouden we bijna vergeten. Je ziet nog zelden koeien met hoorns in de wei.

De meeste melkveehouders besluiten de hoorngroei al bij het pasgeboren kalf tegen te gaan met een chemische behandeling. Meestal uit gemak en veiligheid voor dieren en omgeving, als ze weinig leefruimte hebben.

Maar hoorns horen erbij. Behalve een natuurlijke functie van rangorde in de kudde hebben zijn er mogelijk andere belangrijke functies.

Twee masterstudenten van de Universiteit Utrecht ontdekten dat koeien via hun hoorns hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Want vooral bij warm weer is het belangrijk dat een koe zichzelf kan koelen.

Koe met hoorns in de wei
Het onthoornen van koeien gebeurt niet in de biodynamische landbouw. Het onderzoek kon daarom plaats vinden bij een groep biodynamische koeien in Lunteren.

Gevolgen van het verwijderen van koehoorns

Hoewel de hoorns van melkkoeien vaak op jonge leeftijd worden verwijderd, is er nog weinig bekend over de biologische functie en de rol van hoorns bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Studies bij bijvoorbeeld geiten suggereren al dat hoorns kunnen helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Verder melden boeren in de praktijk ook dat hoorns warmer worden tijdens het herkauwen.

Functie van de hoorns

Om de functie van hoorns bij melkkoeien te onderzoeken, hebben de onderzoekers de koeien op biologisch dynamisch bedrijf de Groote Kamp gemonitord. De oppervlaktetemperatuur van de hoorns, ogen en oren van 18 koeien werden hierbij gemeten. Hieruit bleek dat de temperatuur van de hoorns steeg met 0,18ºC per eenheid HLI, wat aangeeft dat de hoorns helpen bij het afvoeren van warmte.

 

 

Koeien die onthoornd zijn, hadden hogere oogtemperaturen dan koeien met hoorns. De onderzoekers hebben echter geen veranderingen in hoorntemperatuur gevonden tijdens het herkauwen of andere gedragingen.

 

 

Conclusie

 

 

Hoewel het een kleine steekproef is en de studie de rol van hoorns en het effect op het reguleren van de lichaamstemperatuur aantoont, kan nader onderzoek zinvol zijn.

 

 

In de Biologisch-dynamische landbouw is het onthoornen van koeien verboden. Ze leven op deze boerderijen op een zo natuurlijke mogelijke manier. Je kunt biodynamische producten in de winkel herkennen aan het Demeterkeurmerk.

 

bron: Odin.nl