Onze kerstspecials uitgelicht

De feestdagen komen er aan en dat is hét moment om iets extra moois op tafel te zetten. Denk bijvoorbeeld aan Kerststollen van de bakker, bijzondere groenten of vlees, wild en vis. Wij hebben een aantal producten die we graag voor je uitlichten of zelfs speciaal voor jou bestellen. Dat bestellen gaat heel eenvoudig met het downloaden en invullen van de Kerstspecials lijst. Zo hoef je niet mis te grijpen in deze toch al drukke dagen.

Je kunt hier de bestellijst downloaden. Je stuurt ‘m ingevuld per mail naar info@biowinkelgouda.nl, of levert een geprinte versie bij ons in de winkel in.

Kerststollen, oliebollen & appelbeignets

Onze bakkers van Van der Westen Organic Family Bakery bakken traditiegetrouw al jaren onze heerlijke Kerststollen. De keuze is ruim: we hebben stollen gemaakt met gist of desem, spelt, vegan of glutenvrij, of gezoet met stropen. En altijd rijk gevuld met echte amandelspijs, vruchten en noten. Kijk voor het assortiment op onze bestellijst. Onderaan vind je binnenkort ook ons aanbod aan oliebollen en appelbeignets.


Lokale cranberry’s uit de Krimpenerwaard

Wij hebben weer volop eigen lokale cranberry’s van Bart Crouwers van The Cranberry Company uit de Krimpenerwaard. De veengrond hier is prima geschikt om ze op natuurlijke wijze te telen. Bart oogst in deze periode van de natuurgebieden van ca. 18 hectare deze prachtige veenbessen. Uiteraard biologisch gecertificeerd. Deze mogen bij het traditionele Kerstdiner zeker niet ontbreken.


Jerseyvlees van Boerderij Eyckenstein

Boerderij Eyckenstein uit Maartensdijk levert ons biologisch rundvlees van Jersey stieren. Dit zijn de stierkalveren die ‘over’ zijn van o.a. biologische  Kaasboerderij de Groote Kamp in Lunteren. Hier zorgen hun moeders voor de melk van de Remekerkaas.

De jonge stiertjes krijgen op boerderij Eyckenstein en de omliggende natuurweiden de tijd en ruimte om een vrij en volwaardig leven te lijden tot zeker 2,5 jaar oud. De dieren houden hun hoorns, lopen vrijwel het hele jaar buiten en eten gras, kruiden en graan van eigen akkers.


Wild van het Wildhuys

We hebben weer een mooi assortiment wild van het Wildhuys. Het klein wild (gans, haas) komt uit de polders van de Krimpenerwaard en het groot wild (hert, wildzwijn) van de Veluwe. De basis is duurzame jacht door de wildpopulatie in balans te houden en alléén dieren te bejagen die dit verstoren.  Geen import, geen kweekwild maar uit de vrije natuur. Bovendien willen Bram en zijn vrouw je graag inspireren door bij elke soort wild (gans, haas, wild zwijn, of hert) mooie recepten te geven die passen bij het seizoen. Kijk daarom eens op hun website. Je vindt de producten van het Wildhuys in onze vriezer.


Panettone van de Veldkeuken bakkerij

We hebben inmiddels een kleine traditie opgebouwd. Want één maal per jaar, vlak voor de feestdagen gaan wij naar bakker René van de Veldkeuken in Bunnik. Hier bakken ze o.a. prachtige panettone.

Deze ‘traditionele Italiaanse Kerstcake’ is zeer bewerkelijk en wordt met veel geduld, vakmanschap en liefde gemaakt. Deze panettone is op basis van zuurdesem en dus gewoon uit onze regio. Je kunt kiezen uit de classico, witte & zwarte moerbei, of de chocolade & hazelnoot.

Tip van René: bewaar de panettone in de vriezer en ontdooi hem pas één dag voor gebruik. Vlak voor het opdienen even 5 minuten op 180 graden oppiepen (zonder folie) in de oven.

Behalve de Veldkeuken kookboeken hebben we ook weer heerlijke gevulde pecan-sinaasappelkruidkoek en spelt-speculaas harten in huis. Ook leuk om cadeau te geven. Op = op!


Rechtstreeks uit Italië

Voor wie mij een beetje kent weet dat ik graag in Italië kom. Ik heb er zo mijn biologische adresjes waarvan ik graag de producten naar Gouda meebreng. 

Van Altalanga uit Alba bijvoorbeeld hebben wij nog een extra zending kunnen laten komen. Hiervandaan komen de allerbeste hazelnootproducten. Uiteraard de kraakverse geroosterde hazelnoten (moet je zeker eens proeven!), maar ook Torta nocciole (hazelnoottaart, glutenvrij!) en de verse hazelnootkoekjes ‘Brut e Bon’ (Piemontees vertaald: lelijk maar heerlijk). De hazelnootpasta is bijvoorbeeld uitstekend te verwerken in zelf gemaakt ijs of desserts.

Mijn wijnadvies 

Wijn kiezen is nog best lastig. Zeker met zo’n groot biologisch aanbod in het schap. Bovendien is de kwaliteit tegenwoordig steeds beter en keuzes in bijvoorbeeld vegan, alcoholvrij of sulfietvrij wordt ook groter.

De gerechten die je serveert zijn het uitgangspunt bij het kiezen.  Ikzelf kies de wijn meestal uit het land van herkomst waar de  ingrediënten van de maaltijd vandaan komen. En traditionele regels zijn niet zo vast. Een jonge rode wijn of rosé wordt net zo goed gedronken bij een maaltijd met kip of vis. Goeie biologische wijnen zie je tegenwoordig ook vaker uit Chili of Spanje dan bijvoorbeeld Frankrijk.  En misschien heb jij een favoriet en bedenk je daar juist een maaltijd bij. Heb je advies nodig bij ons wijnschap dan kun je het mij altijd even vragen in de winkel.

Thuis trek ik in het weekend graag een fles open van één van de wijnboeren waar ik zelf graag kom. Ik ben er dit jaar nog op bezoek geweest en mocht er verschillende voorproeven. Ik heb er weer een aantal voor jullie uitgezocht en meegenomen:

Uit het plaatsje La Morra in de streek de Langhe, Noord-Italië koos ik de wijnen van Brandini.

Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba (vol en rond), Arneis (droog maar licht fruitig) of een Moscato d’Asti (mooie niet te zoete dessertwijn). Voor de kenners hebben wij zowel van Brandini een Barolo DOCG 2018 maar ook nog enkele flessen Barolo DOCG 2015 van Erbaluna, eveneens uit La Morra.

geniet (met mate)

Céline


Een paar tips voor de Kaasplank

Speciaal voor de feestdagen zijn er weer een aantal bijzondere kazen in huis. Van mooie romige tot pittig en sterk. We noemen er een aantal:

– Vlaamse Damse brie (met rozemarijn, peper of bloemen) – Deense Kloosterkaas (mild en licht gerookt) of Kornblomst (milde blauwe) – uit Frankrijk de Comté (licht pittige), Tomme de Pays (romig iets gerijpt) – Grana Padano (pittig), Taleggio (roodschimmelkaasje), en Gorgonzola (sterk en romig) uit Italië – Manchego (temperamentvol) uit Spanje – Emmentaler of Gryere uit Zwitserland. En natuurlijk alles wat je verder van ons gewend bent in de kaasvitrine. Er zit vast wel iets voor je bij.

Als vegan-kaas liefhebbers zit je ook goed want er zijn diverse soorten verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor vegan geitenkaas, brie, blauw- of roodschimmel. Er zijn wat stevigere soorten maar ook smeerbare. Te gebruiken in gerechten of op de kaasplank.

Tip: hoe pittiger de kaas, hoe lekkerder te combineren met iets zoets zoals peer, druiven of vijgenbrood We hebben een vijgen-sinaasappel- of kweepeergelei die je erbij kunt serveren. Verder kun je kaas ook altijd combineren met balsamico azijn, mosterd, of een pepertje (zoals in onze pittige pruimenchutney).