Op bezoek bij Azienda Brandini

Azienda Brandini stond nog op mijn lijstje van wijnmakers om te bezoeken. Ik had al eens een fles voorbij zien komen met zo’n prachtig etiket met enkel een bloem erop. Ik was nog nog niet bekend met de inhoud van de fles. Zou het etiket misschien iets zeggen over het belang van de natuur voor het bedrijf?

Dat bleek zo. Afgelopen herfstvakantie kregen mijn man en ik de kans om hen te bezoeken.

La Morra, een klein plaatsje in de heuvels van Piemonte.

We werden heel hartelijk ontvangen door Ambra, een jonge enthousiaste medewerkster van Azienda Brandini in La Morra in Noord-Italië. We kregen direct een mooi glas Spumante in de hand gedrukt terwijl wij het erf op liepen.

Wijngaard met druivenplanten van de Nebbiolo en Dolcettodruiven.

 

Het biologische certificaat zie je direct bij aankomst.

Direct aan de boerderij liggen de wijngaarden waar de Nebbiolo en Dolcetto druivenplanten groeien. Zover je kunt kijken in het glooiende landschap staan lange rijen wijnranken. Nu in de herfst nog met wat uitgedroogd blad, zeker na deze droge zomer.

Ambra vertelde dat door de droogte niet zozeer de kwaliteit van de druiven minder is (in tegendeel), maar dat de totale opbrengst wel zo’n dertig procent minder is dan gewoonlijk. 

Azienda Brandini maakt hoogwaardige biologische wijnen met respect voor de Langhe-traditie.

Aan het roer van het Azienda Brandini staan Serene en Giovanna Bagnasco, twee energieke jonge vrouwen. Zij zijn ervan overtuigd dat het verbouwen van druiven en het maken van wijn op een biologische wijze meer een levenswijze is, dan een productiemethode.

Zij geloven in de filosofie de aarde goed te behandelen, en haar beter achter te laten dan dat zij haar hebben aangetroffen.

Roestvrij stalen wijntanks waarin de gisting plaatsvindt van de druivensap.

 

Grote stalen tanks waarin de gisting plaatsvindt.

Ambra neemt ons mee langs de grote roestvrijstalen tanks waarin het gistingsproces van het sap van de druiven plaatsvind. In de ‘Cantina’ (wijnkelder) staan talloze prachtige houten vaten (met soms wel 2000 liter wijn) te wachten op de ideale bewaartijd en smaak.

Schap met historische wijnflessen (o.a. geboortejaren) van de familie.

 

Schap met historische wijnflessen (o.a. geboortejaren) van de familie.

Ambra laat ons nog verschillende wijnen proeven. De één nog voller en ronder dan de ander. We hebben speciaal voor de feestdagen een mooie serie aangeschaft voor de winkel. Ik adviseer met Kerst voor de liefhebber:

Brandini Nebbiolo Laghe Filari Corti 2020 (€18,99). Geschikt bij wild, rundvlees, paddestoelen, stoofschotels, gegrilde groente.

Brandini Langhe Arneis (€15,99). Past uiteraard goed bij Italiaanse gerechten als pasta aioli en salsa verde, salades, kaas of visgerechten.  

Brandini Moscato d’Asti (€13,99). Deze zoete dessertwijn past bij vrijwel elke ‘dolce’ (zoete nagerechten).

Céline en Ambra staan met een glas wijn in de hand in de wijnkelder voor een groot houten wijnvat.