Speciaal voor de fijnproevers

Passie voor Paddestoelen

Teler Geert-Peter de Rijk dartelde als 10-jarige al rond in de champignonkwekerij van zijn ooms. Terwijl hij de champignons bewonderde en proefde ontstond zijn liefde voor de eetbare paddenstoel. Jaren later in 1986 startte hij zelf, samen met zijn vrouw Jolanda de Rijk een kwekerij gefocust op champignons.

Maar in 2003 gooide hij het roer om: “Ik werd 40 en stond voor de keus: doorgaan met de champignonteelt, die steeds grootschaliger werd. Of het over een andere boeg gooien. Het zou betekenen dat we enorm moesten gaan opschalen om te kunnen concurreren op de steeds groter wordende markt. Wilde ik daar in meegaan? Ik koos ervoor mijn hobby: het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe, onbekende paddenstoelen, uit te breiden en biologische exotische zwammen te gaan telen: dit was de start van het PaddestoelenRijk.”

Exotische soorten

Inmiddels is het PaddestoelenRijk in Rossum, Gelderland een begrip in de culinaire wereld van fijnproevers en zwam-experts. Niet alleen in Nederland maar vanuit heel Europa weten mensen het rijk van de Rijk te vinden. Het bijzondere aanbod en het feit dat Geert-Peter alles biologisch teelt maakt het interessant. “Bij ons vind je soorten uit het Verre Oosten, zoals de Shiitake en de harige Pom pom blanc, maar ook de Beukenzwam, Koraalzwam, Pioppino, en de Maitake. De namen klinken misschien geheimzinnig in de oren. Maar wist je dat sommige van die paddenstoelen in China en Japan al duizenden jaren geroemd worden om hun smaak en medicinale werking? Eén ding hebben ze gemeen: ze zien er allemaal bijzonder uit.”

Nameco

De paddenstoel die we deze herfst opvalt in ons assortiment is de oranje-roodbruin gekleurde Nameco-paddenstoel. Een paddenstoel die opvalt vanwege zijn glans, kleur en plakkerigheid die van nature bij deze paddenstoel hoort. En met zijn (cashew)nootachtige smaak komt deze paddenstoel goed tot zijn recht in een risotto of als vleesvervanging in een stoof. Daarnaast blijft de Nameco ook na bereiding lekker knapperig. “Wij groeien deze Nameco op houtzaagsel. Op dit natuurlijke substraat telen wij alles.”

” Paddenstoelen groeien zoals in de natuur

“De meeste telers van paddenstoelen kiezen voor de teeltwijze: groeien op compost, dat gebeurt in Europa ook op grote schaal in de champignonteelt. De methode die wij in de loop van de jaren hebben ontwikkelt is afkomstig uit Azië. Het telen op houtsnippers. Dit zie je in natuur terug bij de Shiitake: de Aziatische paddenstoel die groeit op dood hout. ‘Shii’ is de naam van de specifieke boom waar ze in Japan op groeien en ‘take’ betekent paddenstoel. “Zo natuurlijk mogelijk en geheel biologisch. Wij maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.”

Overschotten tijdens Corona

Geert-Peter is een bevlogen spreker en wordt vooral gelukkig van het telen van bijzondere rassen op aanvraag. Bijvoorbeeld voor chefs en restaurants. Door het corona-virus loopt hij veel van zijn afname mis. “Gelukkig kan ik er inmiddels wat meer op inspelen. In de herfst, en vooral rond de kerst, is het meestal onze drukste periode met veel speciale wilde seizoens-paddenstoelen. Dit jaar is dat anders. Voor onze overschotten zoeken we andere bestemmingen. Afgelopen week hebben we bijvoorbeeld de mensen van de voedselbank blij gemaakt met een schenking paddenstoelen. Fijn ook dat Biologische groothandel Odin een gedeelte van de oogst heeft ingekocht voor de speciaalzaken en dat meer consumenten via deze weg de paddenstoelen kunnen proeven!”

De pure smaak van Nemeco ervaren?

Dep de paddenstoelen af met wat keukenpapier en bak ze met wat knoflook, boter, peper en zout in de pan op een laag vuur. Beleg op een geroosterde boterham.