Vakantiebezoekje bij Pascoli di Amaltea, een pareltje in Piemonte.

Inkopen doen bij bijzondere biologische bedrijfjes in de Langhe, Italia.

Als ik aan Italië denk gaat mijn hart sneller kloppen. Behalve dat ik ooit graag de taal zou willen spreken, vind ik er al aardig mijn weg tijdens vakanties en geniet van cultuur, de bergen en de traditionele Italiaanse keuken.  

Op zoek naar bijzondere biologische bedrijven ontdek ik er mooie, gepassioneerde mensen die prachtige producten verbouwen of maken.

Vanaf het erf hebben Arianna en ik uitzicht over de weides.

Zo was ik vorige week weer op mijn favoriete plek in de Langhe Piemonte. Behalve vakantie vieren heb ik er mijn bestellingen opgehaald bij lokale biologische boeren die ik er al een aantal jaren bezoek. Kaas, wijn, hazelnoten… allemaal voor de lekkerbekken onder onze klanten. Want er ligt weer een mooi voorraadje voor je in de winkel.

Graag vertel ik je over mijn vriendschap met de Italiaanse Arianna en haar bedrijf.

Want even afgelegen tussen de bossen bij Mombarcaro ligt de kleine boerderij Pascoli di Amaltea van Arianna en Alessandro. De boerderij telt zo’n 50 schapen en 50 geiten waarvan de melk op de boerderij wordt verwerkt tot kaas.


Grappig om te zien hoe schapen graag dicht bij elkaar grazen.

De dieren leven hier in kleine kuddes in alle rust en ruimte. Op kruidenrijke weides, maar ook in het bos rondom het erf.

Veel diversiteit door begrazing van geiten en schapen

Vooral de geiten zijn dol op alles wat ze hier in het wild kunnen knabbelen. Bladeren, eikels, kruiden. De vegetatie van het bos wordt door de dieren op een natuurlijke manier begraasd en bemest. Hierdoor kunnen er heel veel soorten planten en bomen in dit bosgebied groeien.

Indrukwekkend mooie bruine geiten met grote horens.

Slowfood

Vroeger was Arianna medewerkster van de Slow Food beweging in Piemonte, maar door de liefde is ze nu boerin en gepassioneerd kaasmaakster. Van het vroege voorjaar tot het einde van de herfst maakt Arianna dagelijks rauwmelkse biologische schapenkaas en geitenkaas voor de lokale markt.

Arianna’s Caseificio (kaasmakerij)

Elke zaterdag op de biologische markt in Alba bijvoorbeeld. En een aantal restaurants in de buurt serveren haar verse kaasjes (formaggio fresco morbido) van ongeveer 12 dagen oud tot de gerijpte soorten (maturato).

De productie is zo klein dat wij maar een paar kaasjes mochten meenemen. Limited Edition dus. Voor de fijnproever, op = echt op.