Verse vijgen, pure verleiding

Even goed kijken, want je loopt ze zo voorbij in de winkel. Gelijk in de eerste verskoeling bij de groenteafdeling, daar vind je onze verse vijgen.


Verse vijgen hebben we namelijk niet het hele jaar door voor je. Maar gedurende het seizoen van augustus tot oktober kunnen we regelmatig een mooie partij inkopen. Verse vijgen zijn er in verschillende kleuren van licht geel of groen tot mooi donker rood of paars. Hoe rijper hoe aromatischer en zoeter.

Biologische vijgen

Onze vijgen komen van biologische vijgenbomen uit landen in Zuid-Europa zoals Spanje of Frankrijk. In Nederlandse achtertuinen zie je ook steeds meer vijgenbomen. Met voldoende zon en beschutting komen hier ook smaakvolle vijgen aan. Ze zitten vol zomervitamines en je eet ze zo met schil en al.

De zoete smaak en structuur van vijg combineert fantastisch met iets hartigs.  

Een plakje vijg op een prikker met een blokje Franse Comté-kaas doet al watertanden. Maar partjes vijg op een mooie schaal vleeswaren zoals prosciutto di parma (parmaham), mortadella of salami ziet er ook fantastisch uit en smaakt goed samen. Met een heerlijk glaasje erbij kan de nazomeravond niet meer stuk.

Voor de liefhebbers kleed je de borrel nog iets feestelijker aan. Met onderstaand recept brengen we je graag op weg.

Tip: Crostini met verse vijgen, mozzarella en balsamico-crème

Voor ca. 12 crostini (4 personen)

Benodigdheden:

  • 6 mooi rijpe verse vijgen, in partjes gesneden
  • 1 verse Franse baguette van onze broodafdeling
  • 1 knoflookteentje, door midden gesneden
  • 1 bol mozzarella
  • 3 romatomaten
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • klein beetje basamico-crème van Guerzoni
  • paar blaadjes basilicum
  • peper en zout
  • (eventueel 50 g parmaham)

Bereiding

Maak eerst crostini (geroosterd brood) van de Franse baguette. Snij het brood in dunne plakjes van ongeveer een centimeter en wrijf beide zijde even in met het opengesneden teentje knoflook. Rooster de plakjes in een pan met dikke bodem en een beetje olijfolie tot ze een beetje bruin en knapperig worden en leg ze daarna even weg.

Snijdt de roma tomaten en de mozzarella in cm grove dobbelsteentjes en meng voorzichtig met een beetje peper en zout.

Snij de blaadjes basilicum grof en snipper over het tomaten mozzarellamengsel.

Verdeel de crostini op een mooie schaal en schep rijkelijk het mengsel op de toast. Je kunt eventueel wat reepjes parmaham verdelen over de crostini.

Verdeel de partjes verse vijgen over de crostini. Je kunt ze ook mooi rechtop ertussen steken en nog afmaken met een blaadje basilicum.

Besprenkel met een theelepel een heel klein beetje honingsliertjes over de crostini en doe dit ook met de balsamico-crème.

Met een rode wijn erbij zoals een Spaanse Rioja of Italiaanse Nero d ‘Avola zit je zeker goed.

Santé!