Welke gevolgen heeft deze droge warme zomer op het land?

Biologische tuinder aan het woord

Dat de extreme warmte en droogte invloed heeft (gehad) merken we zeker. De vraag- en aanbod van producten bepalen bijvoorbeeld de dagprijs. En de kwaliteit van deze producten is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en de veerkracht van de bodem.

Oogst is veel eerder dit jaar

Ook loopt het groeiseizoen vooruit op andere jaren. Appels en peren van Hollandse bodem bijvoorbeeld worden op dit moment volop geoogst. Maar ook de druiven in de wijngaarden in Zuid-Europa worden nu al, zes weken eerder dan gebruikelijk, geplukt en geperst. Er zijn door de vele zonuren al genoeg suikers ontwikkeld in de druiven dat ze goed van smaak zijn.  

Wortels in de grond die geoogst worden.

Tuinder en eigenaar Joris Kollewijn van biodynamische tuinderij de Lepelaar in het Noord Hollandse Sint Maarten vertelde over deze onvoorspelbare zomer.

“De groei van de planten ontwikkelde minder goed door de droogte. We hebben de akkers vaak moeten beregenen om de planten in leven te houden. Maar ze groeiden minder goed dan wanneer er af en toe een bui zou zijn gevallen”.

De droogte had ook een voordeel, want onkruid groeide ook minder goed en je kunt gemakkelijker het land op. Te veel regen, zoals vorige zomer is eigenlijk veel slechter. Planten kunnen daar niet goed tegen en er ontstaan schimmels.

Hebben gangbare boeren het dan lastiger dan bioboeren met de droogte?

“Als bio(dynamische) bedrijf wordt er vooral gekeken naar het verreiken van de bodem met organisch materiaal. Dit is bijvoorbeeld vaste mest, compost en groenbemesters. Groenbemesters zijn juist planten zoals klaver en lupine die de stikstof vasthouden en aan de bodem terug geven. Hierdoor kan de bodem het regenwater iets beter opvangen en vast houden. Maar na een lange hete dag hadden alle planten, biologisch of gangbaar het zwaar. Ook nu er weer regen valt zal het even duren voordat de tekorten zijn aangevuld. Hier lees je het hele interview met Joris  

bron: Odin