FAQ

Vragen? Stel ze gerust per mail, telefoon of kom gewoon naar de winkel. Maar misschien kunnen we je vraag al beantwoorden met de hieronder veel gestelde vragen. 

Geen probleem! Dit kan nu ook gemakkelijk via de bestelpagina op deze website. Houdt er rekening mee dat onze bakker een bakproces hanteert van méér dan 24 uur (goed brood bakken kost nu eenmaal tijd). Je voorbestelling ontvangen we daarom graag twee werkdagen van tevoren, vóór 16.00 uur. In de winkel of telefonisch bestellen via 0182-513260 mag natuurlijk ook.

Dat kan zeker. Informeer ernaar bij een van onze medewerkers in de winkel, telefonisch via 0182-513260 of per e-mail via info@biowinkelgouda.nl.

Als zelfstandige winkel met een groot assortiment van verschillende leveranciers is een webshop voor ons op dit moment helaas nog niet mogelijk. Wil je meer informatie over ons assortiment? Kijk dan eens bij onze Producten. Wil je je boodschappen laten thuisbezorgen? Dan kun je gebruik maken van onze Brengservice.

Geen probleem! Bij een minimumbedrag van 50 euro kun je voor 5,95 gebruik maken van onze brengservice. Je boodschappen worden na 14.00 uur bezorgd door Bezorgen Zonder Zorgen. Bekijk voor meer informatie onze Brengservice.

Veel van onze acties zijn te vinden in de landelijke folder van de Biologisch Specialist. Deze kun je hier bekijken. Let op: wij zijn een zelfstandige winkel en acties kunnen soms afwijken van deze folder.

Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerd organismen. Daarnaast bevatten biologische producten geen chemisch/synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Biologische producten herken je aan het Europees biologisch keurmerk. Dieren kunnen naar buiten en hebben ook binnen veel licht en ruimte. Als je op een product biologisch, organic, bio, eko of eco ziet staan, moet het voldoen aan de Europese biologische wettelijke voorwaarden.

Demeter is het internationale kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Bio(logisch)-dynamisch werkende boeren en tuinders voldoen aan de wettelijke biologische eisen en daarbovenop gelden specifieke Demeter eisen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur en landschap (o.a. 10% biodiversiteit en de laagste mestgift) en het zover mogelijk sluiten van kringlopen voor mest en voer. Het meeste veevoer wordt op het eigen bedrijf verbouwd. Ter ondersteuning van levenskrachten gebruiken biodynamische boeren speciale preparaten. Ook voor de verwerking bestaan aanvullende regels voor behoud voedingskwaliteit (o.a. niet homogeniseren van melk). Een groot deel van ons assortiment is behalve biologisch ook van Demeter kwaliteit.

Bij de productie van biologische producten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met dierenwelzijn en milieu. Mestoverschotten worden voorkomen, biologische mest moet altijd op biologische grond worden uitgereden en je vindt er geen grootschalige mestverwerking. Dieren krijgen veel ruimte, zowel binnen als buiten. Alle dieren in de biologische veehouderij behouden hun snavel en staart. Dieren eten biologisch voer (dus geen genetisch gemanipuleerde soja of mais). De leefomstandigheden van dieren zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand tegen ziekten zoveel mogelijk te bevorderen zodat medicijnen zoals antibiotica nauwelijks nodig zijn. Bij Demeterlandbouw zijn de normen nog strenger voor een zo natuurlijk mogelijke leefsituatie wat betreft voer, binnen- en buitenruimte en uitsluiting van antibiotica.

Dat willen we je graag uitleggen.
Bij de productie van voeding worden de kosten die de producent maakt doorberekend in het eindproduct. Bij biologische voedingsmiddelen zijn er een paar eenvoudige redenen waarom de eindproducten meer kosten:


• Biologische dieren krijgen meer ruimte en de grondprijs in Nederland is heel hoog.
• Bioboeren gebruiken nooit bestrijdingsmiddelen tegen onkruid. Mechanisch en met de hand onkruid verwijderen is arbeidsintensiever.
• Biologische bedrijven hebben meer diversiteit in teelt; ook dit is arbeidsintensief.
• Bioboeren gebruiken natuurlijke mest, compost en groenbemesters in plaats van kunstmest. Natuurlijke mest en compost zijn goed voor het bodemleven, maar de gewassen groeien iets langzamer.
• Biologische dieren eten zelf ook biologisch verbouwd voer, en dat is duurder.
• In verwerkte producten zitten enkel natuurlijke smaakstoffen. Deze zijn vaak wat kostbaarder.
• De hele productieketen van boer tot consument wordt gecontroleerd door een onafhankelijke inspectiedienst, Skal Biocontrole. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Bovengenoemde redenen zijn te verklaren waarom biologische producten vaak iets meer kosten dan gangbare producten. Maar betekent dat ook dat ze duurder zijn? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt.

Eerlijke en echte prijs

Voedsel wordt vaak zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Maar dat betekent niet dat alle kosten in het eindproduct zijn meegerekend.
Op dit moment is het zo dat de prijs van een product niet de afspiegeling is van de echte prijs. Kosten voor afbraak van natuur en biodiversiteit, CO2 -uitstoot, vervuiling van het water, dierenleed en gezondheid zijn niet in de prijs inbegrepen. De prijs van één product is een complex resultaat van vele factoren. In de biologische sector streven we naar een echte én een eerlijke prijs. Daarin zijn de kosten, baten en risico’s verdeeld over de hele keten, met duurzaamheid als norm.

Bionext, de brancheorganisatie voor biologische landbouw en voeding heeft hierover een heldere greenpaper uitgebracht. Voor het project Eerlijke en echte prijs werken zij samen met True Price en Wageningen Economic Research.