Cranberries plukken in de Krimpenerwaard

Een heerlijk onthaastende activiteit

ploegje mensen die helpen op het veld biologische cranberries te plukken

Wist je dat wij sinds 2021 cranberries uit de regio voor je hebben? Ze komen rechtstreeks van Bart Crouwers van The Cranberry Company uit de Krimpenerwaard. En ze worden biologisch geteeld! Want op 9 hectare veengrond, aan het Middelblok in de polder, groeien sinds 2017 jonge cranberryplantjes.

De grond is licht zuur en houdt in dit natuurgebied veel organisch materiaal en vocht vast. Juist daarom gedijen de cranberrieplanten hier goed. De schapen die hier grazen eten de grassen en houden de vegetatie op een natuurlijke manier in stand. De planten geven na een aantal jaar flink veel bessen. In september zijn ze klaar om geoogst te worden.

Superfood

Cranberries zijn supergezond. dat is eigenlijk al eeuwenlang bekend. Ze werden in de Verenigde Staten al gebruikt door de inheemse bevolking als voedsel en medicijn. En vanaf de 17e eeuw werden op lange scheepsreizen vaten met gedroogde cranberry’s meegenomen tegen scheurbuik. Recent onderzoek toont aan dat de cranberry niet alleen rijk is aan vitamine C en mineralen maar dat ze ook veel anti-oxidanten bevatten en bacteriologische infecties helpen voorkomen.

Cranberrieplant met bessen
Emmers vol cranberries die net zijn geplukt van het veld

Plukkers in het seizoen zijn altijd welkom!

“Omdat nog maar een klein deel van de velden geschikt is voor de oogstmachine, moeten we het meeste met de hand plukken. Op een droge dag met een beetje zon, is dat mooi werk, midden in de polder. En met veel mensen is het reuze gezellig en maken we veel kilo’s”.

Willemijn en Céline in het veld, plukken cranberries.

In oktober 2022 zijn Vera, Willemijn en Céline samen met een groepje klanten gaan helpen. Het was echt een feestje en een heerlijk ontspannen klus om samen te doen. Leerzaam én supergezellig!

Inmiddels liggen de cranberries weer in de winkel en we hopen ze zeker tot de Kerstperiode te kunnen verkopen. Want er gaat niets boven een zelfgemaakte cranberrie-compote uit eigen streek!

 

Hoe zijn de bessen dit jaar?

” Het plukseizoen is net voorbij. Dit jaar was de zomer een stuk natter dan de droge zomer van 2022. Maar de cranberries groeiden goed en zijn van prima kwaliteit “: vertelt Bart. 

“We zijn eind september begonnen met oogsten. Het plukken is een intensieve periode want we zijn vrijwel dagelijks in het veld, weer of geen weer. We hebben zoveel als we konden binnen gehaald en het is nu fijn dat we alle bestellingen weer kunnen uitleveren”.

Dit jaar de oogst gemist en help je volgend jaar graag mee? Laat het t.z.t. even weten aan ons in de Biowinkel of aan Bart of Gerard. Want vele handen maken licht werk!