Kom ook cranberries plukken in de Krimpenerwaard

Meehelpen met cranberries plukken in de Krimpenerwaard is een heerlijk onthaastende activiteit. 

Wist je dat wij sinds vorig jaar lokale cranberries voor je hebben? Ze komen rechtstreeks van Bart Crouwers van The Cranberry Company uit de Krimpenerwaard. En ze worden biologisch gekweekt in dit natuurgebied. Want op 9 hectare veengrond in de polder aan het Middelblok groeien sinds 2017 jonge cranberryplantjes.

Ze gedijen hier goed op de licht zure grond, die veel organisch materiaal en vocht goed vasthoudt. Onkruid en grassen worden gewied, gemaaid en gegeten door de schapen die er grazen. De planten geven nu na vijf jaar flink veel bessen. Die zijn nu klaar om geoogst te worden.

Superfood

Cranberries zijn supergezond. dat is eigenlijk al eeuwenlang bekend. Ze werden in de Verenigde Staten al gebruikt door de inheemse bevolking als voedsel en medicijn. En vanaf de 17e eeuw werden op lange scheepsreizen vaten met gedroogde cranberry’s meegenomen tegen scheurbuik. Recent onderzoek toont aan dat de cranberry niet alleen rijk is aan vitamine C en mineralen maar dat ze ook veel anti-oxidanten bevatten en bacteriologische infecties helpen voorkomen.

Biologische cranberry bessen aan de plant. Rijp om geplukt te worden

 

Hoe zijn de bessen dit jaar?

“De cranberries zijn de hete, droge zomer goed doorgekomen”: vertelt Bart. De permanent vochtige bodem voorkomt uitdroging van de planten. Ze kleuren alsmaar roder en zijn iets groter dan vorig jaar.

“We zijn eind september begonnen met oogsten. Afhankelijk van het weer, gaan we door tot eind oktober”.

Kom vooral nog eens helpen plukken!

“We zijn volop aan het oogsten. Omdat nog maar een klein deel van de velden geschikt is voor de oogstmachine, moeten we het meeste met de hand plukken. Op een droge dag met een beetje zon, is dat mooi werk, midden in de polder. En met veel mensen is het reuze gezellig en maken we veel kilo’s”.

Emmers vol cranberries die net zijn geplukt van het veld

Geef je op en ontvang een gratis Biowinkel snackpakketje 

Begin oktober zijn Vera, Willemijn en Céline samen met een groepje klanten gaan helpen.

Het was echt een feestje en heerlijk ontspannen klus om samen te doen. En supergezellig!

Tot zeker eind oktober wordt er vrijwel dagelijks geplukt. Bart of Gerard zijn vanaf 10:30 uur meestal aanwezig dus meld je aan bij de Biowinkel. Dan ontvang je de routebeschrijving naar het veld (6 km vanaf de winkel) en leggen we een gratis snackpakketje voor je klaar.

En vele handen maken licht werk!

 

Biowinkel Gouda