De gevaren van pesticiden: tijd voor verandering

Wist je dat wijnboeren een verhoogd risico lopen op de ziekte van Parkinson? In Frankrijk is deze ziekte zelfs erkend als een beroepsziekte voor mensen die in de wijnbouw werken. Hoewel sommige schadelijke middelen in de EU verboden zijn, blijven de risico’s door gebruik van pesticiden een groot probleem. Hoe zit het met andere landbouwgewassen? En hoe is het gebruik van pesticiden in Nederland geregeld?

Nederland, grootverbruiker pesticiden

Nederland staat op de tweede plaats binnen de EU als het gaat om pesticidengebruik per hectare. Dat is ronduit beschamend. Zeker als je bedenkt dat het Europese Hof van Justitie heeft vastgesteld dat de bescherming van mens, dier en milieu belangrijker is dan de efficiëntie van de landbouw. Toch worden giftige stoffen nog steeds overal aangetroffen: in ons voedsel, in huisstof, in onze bodem en zelfs in ons drinkwater.

Onbegrijpelijk

De overheid hanteert een onbegrijpelijke redenering: bestrijdingsmiddelen mogen gebruikt worden zolang er geen onomstotelijk bewijs is dat ze ziekten zoals Parkinson veroorzaken. Maar zouden deze middelen niet pas gebruikt mogen worden als ze bewezen veilig zijn?

Nickie van der Wulp, directeur van de Parkinson Vereniging, vindt het onbestaanbaar dat onze overheid niet met zekerheid kan zeggen dat het gebruik van pesticiden in Nederland veilig is en géén Parkinson veroorzaakt. Naar schatting hebben 67.000 mensen in Nederland de ziekte van Parkinson, en dit aantal blijft groeien. Onderzoek toont aan dat veel van deze mensen in het verleden zijn blootgesteld aan pesticiden.

Gezondheidsrisico’s voor iedereen

Bestrijdingsmiddelen vormen niet alleen een gevaar voor boeren en tuinders, maar ook voor hun gezinnen en omwonenden. Mensen die in de buurt van landbouwgebieden wonen, krijgen meer pesticiden binnen dan stedelingen. Wetenschappelijke studies brengen pesticiden in verband met niet alleen Parkinson, maar ook kanker, voortplantingsproblemen, immuunziekten, autisme en ADHD.

Natuur in gevaar

Ook de natuur lijdt onder pesticiden. Sinds 1900 zijn inheemse populaties planten en dieren met 85% afgenomen. In landbouwgebieden is dit verlies de afgelopen dertig jaar zelfs 50%. De helft van onze sloten en kanalen bevat meer bestrijdingsmiddelen dan wettelijk toegestaan.

Bordje met tekst pesticidevrije zone

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu, benadrukt dat vissen, vogels en insecten in hun voortbestaan worden bedreigd. Zelfs in kwetsbare drinkwatergebieden worden nog steeds te hoge concentraties pesticiden aangetroffen. Dit is een duidelijk signaal dat het roer om moet.

Gelukkig tonen biologische en biodynamische boeren aan dat landbouw zonder gif heel goed mogelijk is. Maar er is nog veel op dit terrein te winnen. Dat begint bij bewustwording van consumenten en de overheid. Daarom roepen verschillende organisaties op de landbouw grondig te hervormen en daarbij boeren te helpen in de transitie naar een gezonde landbouw.

Meelopen en ondertekenen PesticideVrij-Dag

Op 11 april, Wereld Parkinson Dag, laten we samen onze stem horen tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen, die schadelijk zijn voor onze gezondheid en de natuur. Sluit je aan bij de vreedzame manifestatie in Den Haag en eis een veilige, gezonde toekomst. Door mee te doen en de Oproep tot Actie te ondertekenen, geef je een krachtig signaal aan de politiek. Kom op 11 april om 13.00 uur naar Den Haag en maak het verschil. Meer informatie op https://www.parkinson-vereniging.nl/pesticidevrij-dag

Bron voor dit artikel: Parkinson vereniging Nederland