Hoe zuiver is mijn honing?

Heldere uitzending Keuringsdienst van Waarde over honing

De recente aflevering van Keuringsdienst van Waarde op 12 februari over honing heeft heel wat opschudding veroorzaakt, en dat is begrijpelijk. Het onderzoek bevestigt wat veel imkers al vermoedden: de goedkope honing die je in de supermarkt vindt, is vaak niet helemaal zuiver. Vooral de vloeibare honing in knijpflessen blijkt vaak vermengd te zijn met suikersiroop uit China, waardoor het zijn natuurlijke eigenschappen verliest. Een fabrikant uit Hongarije heeft hierover meer verteld in de uitzending, waarbij hij aangeeft dat er steeds meer nep-honing de EU binnenkomt.

Reden genoeg om je meer te vertellen over honing.

4000 bloemen

Honing maken is enorm arbeidsintensief: bijen moeten zo’n 4.000 bloemen bezoeken om nectar te verzamelen. Hiervan komt ongeveer één lepeltje honing, en daar zijn ze ongeveer vier maanden mee bezig. Hoewel bijen in de vrije natuur leven, mag honing pas als biologisch worden bestempeld als het uit gebieden komt zonder nabije industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen. Het verkrijgen van een biologisch label is dus niet eenvoudig. Maar de manier van bijen houden verschilt ook van gangbare imkerijen.

Biologische honing

In onze Biowinkel vind je verschillende biologische honingmerken waaruit je kunt kiezen. Allemaal 100% puur honing, ongefilterd en zonder vermenging met andere grondstoffen. Bovendien worden ze ‘koud geslingerd’ wat betekent dat ze zonder verhitting worden verwerkt tot en met het afvullen in de pot. Rauwe honing noem je dit, waardoor de gezonde voedingstoffen van honing bewaard blijven.

Honing is een natuurproduct en bijen vliegen in vrijheid waar ze hun nectar zoeken. Specifieke soorten honing (zoals acacia of sinaasappelbloesemhoning) zijn er doordat de bijenkasten worden geplaatst nabij de plek en in het seizoen wanneer deze bloesem bloeit. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen biologische en traditionele bijenteelt. Hieronder benoemen we de belangrijkste garanties voor het bio keurmerk van honing:

  • de bijen vliegen in natuurgebieden of op land van biologisch werkende boeren.
  • de bijen vliegen in gebieden waar binnen een straal van 3 km geen industrie, verkeer/snelwegen voorkomen en waar geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
  • de bijen overwinteren op hun eigen honing, dus worden niet gevoerd met suiker.
  • de eventuele bijenziekten worden alleen op natuurlijke wijze behandeld.
  • de raten en kastdelen worden niet chemisch ontsmet.
  • de honing wordt onderzocht op residuen van antibiotica, pesticiden en zware metalen.
  • de honing is gegarandeerd van niet-genetisch gemanipuleerde planten afkomstig.

Onze honingproducenten

De Traay, gevestigd in Lelystad werkt samen met professionele imkers in verschillende delen van de wereld. Ze voldoen aan de hoogste normen zoals hierboven genoemd, zodat ze zeker weten dat de honing van de beste kwaliteit is en dat de imker rekening houdt met het leefmilieu van mensen, bijen en planten.


Mielbio-honing van het bedrijf Rigoni di Asiago, heeft een lange geschiedenis in de bijenteelt. De honing is 100% Italiaans, biologisch en ongemengd. Hun honing komt uit ongerepte natuurgebieden, veelal uit berggebieden in het noorden en wordt alleen verkocht als er voldoende oogst beschikbaar is.

Nederlandse honing van De Oase

Een aantal jaar geleden introduceerden wij in de winkel de honing van enthousiaste imker Elmar Mook van De Oase. Hij had op jonge leeftijd al de passie voor het boerenleven en werken met planten en dieren. Na zijn biologische opleiding Warmonderhof werkte hij op verschillende land- en tuinbouwbedrijven, voornamelijk in de fruitteelt. Tijdens deze periode ontwikkelde hij ook een fascinatie voor bijen. Na 6 jaar als hobby-imker te hebben gewerkt, besloot hij in 2012 zijn bijenkolonies uit te breiden tot een professionele imkerij. Elmar doet dit kleinschalig want hij werk in zijn ééntje en plaatst zijn bijenkasten nabij verschillende Nederlandse bioboeren en natuurgebieden. Als pionier ontving hij als eerste beroepsimker in Nederland het biologische keurmerk voor zijn honing.

Imker Elmar Mook zittend bij zijn bijenkast in het veld

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is zeker de moeite waard om even terug te kijken.

Bron: Keuringsdienst van Waarde, Imkerij de Traay, Imkerij de Oase en Rigoni di Asiago.