Onze groothandel Odin viert 40 jarig jubileum

Feestelijke chocoladetaart ter ere van jubileum

Odin 40 jaar biologisch, bevlogen, eigenwijs

Al sinds 1994 verkopen wij in Gouda producten van onze biologische groothandel Odin. Op 29 september bestaan zij 40 jaar! Reden voor een feestje, want Odin is in al die jaren absoluut meer dan alleen een toeleverancier van biologische en biodynamische producten.

Food coöperatie met idealen

Odin, gevestigd in Geldermalsen, is een coöperatie met idealen. Zij geloven dat je met elke euro die je uitgeeft aan boodschappen een keuze maakt die van invloed is op hoe de wereld eruit ziet.

Odin is één van de pioniers binnen de biologische landbouw in Nederland. Sinds de oprichting in 1983 koopt Odin direct in bij boeren en tuinders in binnen- en buitenland. In eerste instantie hoofdzakelijk versproducten, maar sinds het samengaan met de Nieuwe Band uit Marum zijn hier alle soorten levensmiddelen bijgekomen. Zo kopen zij ook rechtstreeks in van bakkers, slagers, wijnboeren, pastamakers, chocolatiers en vele andere kwaliteitsproducenten. Hierdoor zijn jarenlange handelsrelaties ontstaan, zoals met coöperatie Salamita in Sicilië, die producenten bestaanszekerheid geven. Ook in lastige tijden als bijvoorbeeld de oogst door weersomstandigheden minder is.

Zowel kwalitatief (alles biologisch, liefst biodynamisch) als sociaal (je leeft niet alleen voor jezelf maar voor het welzijn van ons allemaal) heeft Odin in al die jaren laten zien dat het anders en beter kan.

Meer dan een groothandel

Inmiddels is het bedrijf met meer dan 700 medewerkers, 2 distributiecentra, eigen filialen en zelfstandige afnemers, een imkerij en boerderij uitgegroeid tot één van de belangrijkste biologische spelers in de Nederlandse markt.

Biodiversiteit

De biodynamische imkerij van Odin is een voorbeeld voor andere boerderijen, en stimuleert het herstel van een meer natuurlijk landschap. Zodat alle insecten meer kans krijgen. En op biodynamische boerderij De Beersche Hoeve worden niet alleen groenten geteeld, maar er worden ook groentezaden vermeerderd en nieuwe groenterassen ontwikkeld. Zodat boeren minder afhankelijk zijn van grote multinationals en ook in de toekomst hun eigen zaden kunnen reproduceren.

Wat drijft Odin?

“De idealen van 1983 zijn nog steeds actueel. Of misschien zelfs wel actueler dan ooit,” vertelt Merle Koomans- van den Dries (directeur Odin). “We zijn supertrots dat we al 40 jaar werken met lekkere voeding uit een gezonde landbouw: en dat 100% biologisch en liefst biodynamisch. We zijn een tikkie eigenwijs misschien, maar vooral bevlogen en verbindend.”

Als trouwe afnemer vinden wij het als Biowinkel Gouda leuk om Odin even in het zonnetje te zetten wegens het jubileum. Het herfstmagazine van Odin bijvoorbeeld is een mooi jubileumnummer met verhalen, achtergrond en hoe de coöperatie zo is ontstaan. Ook vertellen een aantal bekende en minder bekende Nederlanders waarom zij kiezen voor biologisch. En jij?


Je kunt het magazine zo gratis meenemen uit de winkel of hier lezen via de link.

Ander nieuws