Tik voortaan een lokaal bio-eitje

Na maanden van voorbereiding is het zo ver! Mart-Jan en Willy de Jong breiden hun geitenboerderij in Stolwijk uit met een mooi koppel kippen.

Eigenlijk was dit al een tijdje een wens op boerderij de Bonte Weide. Tot voor kort woonden er alléén geiten in de stal en op de naastgelegen weides, waarvan de melk wordt verwerkt tot kefir en kaas. Maar het kruidenrijke grasland direct naast het erf biedt alle ruimte om er de nieuwe ‘kippencaravan’ te plaatsen en 250 kippen onbeperkt buiten te laten scharrelen.


De kippenkar (of -caravan, zoals deze vaak wordt genoemd) is een ingenieus systeem op wielen. Het is behalve een nachthok (waar de kippen op stok kunnen slapen) ook beschutting in alle seizoenen en een veilige plek waar kippen ongestoord eieren kunnen leggen.

De kar wordt wekelijks een stukje verplaatst waardoor er altijd vers grasland beschikbaar is voor de kippen. Het koppel heeft behalve dames ook een aantal hanen in het gezelschap. Zij zijn zeer alert en beschermen de kippen als bijvoorbeeld roofvogels te dicht in de buurt komen.

De eerste eitjes (nu nog klein, maar ze worden groter naarmate de kippen ouder worden) liggen inmiddels al in onze winkel.

Wij waren al vanaf het begin betrokken bij het plan van Mart-Jan en Willy en verbinden ons graag door de verkoop van deze lokale biologische eieren in de Biowinkel. Onze bezorgdienst BZZ neemt voortaan elke donderdag uit Stolwijk een aantal kratten eieren mee. Een doosje met 6 Bonte Weide eieren kost 2,75.

Het is een plezier de nog jonge mooie bruine kippen lekker hun gangetje te zien gaan. Hun komst geeft extra levendigheid op de Bonte Weide, vertelt Mart-Jan.

Ander nieuws