Biologisch certificaat voor ons Jersey-vlees
Biologisch certificaat voor ons Jersey-vlees
Met trots mogen Linda en Jacob Beeker het Jersey-vlees van boerderij Eyckenstein eindelijk officieel biologisch noemen: zij hebben de omschakeltermijn naar een volledig biologische bedrijfsvoering voltooid. In deze ruim twee jaar durende procedure, waarin bijvoorbeeld met bodemmonsters wordt gecontroleerd op residuen, worden biologische bedrijven van landbouwgrond tot eindproduct doorgelicht. Boerderij Eyckenstein is een gemengd bedrijf met Jersey vleesvee en akkerbouw in de bossen van landgoed Eyckenstein op de grens van Maartensdijk en Bilthoven.
“Jerseystiertjes zijn bij hun geboorte zo klein dat de reguliere handel geen interesse heeft en deze stiertjes meteen na hun geboorte afgemaakt werden”. Dat moet toch ook anders kunnen, vond Jacob.
Linda en Jacob Beeker brengen op boerderij Eyckenstein stiertjes van het Jersey-ras groot op een zo natuurlijk mogelijke manier.
Deze stierkalveren, voor een belangrijk deel afkomstig van boerderij de Groote Kamp uit Lunteren, (waar de moeders en zusters melk geven voor het maken van de bekende Remekerkaas), zijn voor de traditionele vleesveehouderij niet interessant. Jacob en Linda kiezen juist wel voor deze dieren, met een reden. “Als koeien melk blijven produceren moet een koe ieder jaar een kalf krijgen. De helft van deze geboren kalveren is stier en is (behalve de echte vleesrassen, vrijwel overal) overbodig”: vertelt Jacob.
Wij wilden dit graag met eigen ogen zien en zijn eind 2019 met zes collega’s van ons Biowinkel team op bezoek geweest op de boerderij. Jacob vertelde ons vol passie over het bedrijf en respect voor de dieren. Na een uitgebreide rondleiding konden wij ook het eerste graan zien van eigen land (geoogst van ca. 20ha akkers van o.a. natuurgebieden rondom Landgoed Eyckenstein). Oerrassen als emmer en nobless (deels gebruikt voor brood) worden geteeld als voer en stro voor de dieren voor de wintermaanden. Hierdoor is het bedrijf nu zelfvoorzienend (circulair).
Ons bezoek heeft ons overtuigd om het Jerseyvlees in Biowinkel Gouda te verkopen. En met succes, want veel klanten kiezen nu bewust voor dit vlees. Onze afname en die van collega-winkeliers heeft ertoe geleid dat er momenteel per week één dier geslacht en verwerkt kan worden. Dit geeft Jacob en Linda zekerheid waardoor zij kunnen blijven investeren in het bedrijf. Op dit moment is er zelfs een tekort aan mest op de boerderij om de akkers te bemesten en daarom kan de veestapel nog wat worden uitgebreid met een aantal extra dieren.
Granen van eigen land dienen als voer en stro voor de wintermaanden. hierdoor is het bedrijf nu zelfvoorzienend.
Op boerderij Eyckenstein krijgen de Jerseystieren een waardig leven tot ze ongeveer 2,5 jaar oud zijn. Uiteindelijk worden de dieren gehouden voor het vlees, maar wel na een echt leven. De eerste maanden drinken zij melk bij een pleegmoeder en daarna leven de stieren zoveel mogelijk buiten, waar zij gras eten, aangevuld met biologische kruiden en granen van eigen akkers. Het bedrijf is vrij van antibiotica, bestrijdingsmiddelen en kunstmest en is nu officieel trotse eigenaar van het door SKAL gecertificeerde, Europese biologische keurmerk. En zoals je kunt zien prijkt dat nu ook op de verpakking.